czwartek, 30 października 2014

Pasta do zębów Dabur Red

Witam,

Jeśli nie zauważyliście wszystkie linki w moich recenzjach ze współpracy ze sklepem Etno Bazar zostały poprawione. Jak się dowiedziałam drogą mailową dział Etno Spa przestał istnieć, ale nie musimy się martwić, strona Etno Bazar żyje i ma się dobrze, tutaj także kupimy nasze ulubione kosmetyki.

Miesiąc minął, także dziś relacja z testowania pasty Dabur Red. Zapraszam :)

Przesyłka od Etno Bazar przyszła do mnie szybko i była świetnie zapakowana:



Te dwie cechy odróżniają Etno Bazar od innych sklepów. Wiem że mogę im zaufać. Jak zwykle ciężko było mi się dostać do zawartości, nóż poszedł w ruch. Uwielbiam ten moment, czuję się jak dziecko otwierające prezent leżący pod choinką xd.

Gdy rozpakowałam paczkę moim oczom ukazała się pasta w ładnym czerwonym kartonowym opakowaniu, na którym znajdziemy wizerunek uśmiechającej się rodziny, wszyscy pokazują swoje zdrowe, białe ząbki ;p :



W moich dłoniach opakowanie było wyczuwalnie ciepłe, co było już zastanawiające :)



Otworzyłam opakowanie, poczułam miły słodkawy zapach, a w środku znalazłam tubkę z identyczną szatą graficzną co kartonik:



Kolor pasty tak jak widzicie jest co ciekawe- rudy:





Informacje na opakowaniu:



Skład:



Calcium Carbonate- "węglan wapnia (E170) – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i wapnia. Jest chemicznym dodatkiem do żywności, oznaczonym jako E170. Używany jako utwardzacz, a także biały barwnik spożywczy, w produktach takich jak: pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, cukierki oraz konserwowe owoce i warzywa. Węglan wapnia można znaleźć również w kosmetykach (np. w pudrze do twarzy), a także w wybielaczach, tabletkach z witaminami oraz w papierosach[6]. W technologii oczyszczania wody wykorzystywany do wzrostu zasadowości oraz związania agresywnego dwutlenku węgla. Używany jako materiał budowlany ! Choć w niewielkich ilościach jest uznawany za nieszkodliwy, to jego nadmiar może powodować bóle brzucha oraz zaparcia".

Sorbitol- "organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy; bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy. Stosowany jako dodatek do żywności E420."

Aqua- woda

Hydrated Silica- "uwodniona krzemionka, substancja stabilna chemicznie. Substancja matująca, stosowana w kosmetykach dla cer tłustych i trądzikowych. Ponadto jest stosowana w pastach do zębów jako substancja czyszcząca i polerująca. Stabilizator emulsji (np. kremów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość preparatu tworząc żel. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków - ułatwia rozprowadzanie, a także nadaje dobrą przyczepność kosmetyków kolorowych do skóry. Zapobiega zbrylaniu się składników kosmetyków."

Sodium Lauryl Sulfate- "= SLS - Surfaktant, środek powierzchniowo czynny, silnie pieniący. Typowe detergenty syntetyczne, stosowane od dawna w przemyśle do odtłuszczania i mycia urządzeń oraz pomieszczeń. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Uszkadzają osłonki włosów powodując łamliwość i rozdwajanie włosów."

Herbal Extract:

- Black Pepper- Pieprz czarny (Piper nigrum).

"Jest istotnym środkiem w ajurwedzie. Stosowany jako środek poprawiający trawienie, przeciwwymiotny i przy braku apetytu. Olejek eteryczny stosowany zewnętrznie przy bólach zębów, bólach reumatycznych i pasożytach zewnętrznych."

- Long Pepper- Pieprz długi (Piper Longum) "wzmacnia system nerwowy, poprawia stan przewodu pokarmowego i normalizuje perystaltykę, jest dobrym środkiem trawiennym. Stosowany na rany i dolegliwości skórne. Pomaga w zwalczaniu bólu i zmniejsza stan zapalny."

- Tooth Ache Tree znany jako Pieprz Syczuański. Wzmacnia zęby oraz dziąsła, łagodzi ból zębów.

- Ginger- imbir.

"Ma właściwości: przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne – imbir może być stosowany do redukowania stanów zapalnych, a także do łagodzenia bólu oraz do obniżania temperatury. Może być wykorzystywany zarówno przy zapaleniach stawów, jak i do leczenia zwykłych przeziębień. Przeciwwymiotne, przeciwzakrzepowe, rozgrzewające oraz przeciw-obrzękowe."

- Red Ochre- "rodzaj zwietrzeliny skał albo iłów bogatych w związki żelaza, wykorzystywany jako naturalny, nieorganiczny pigment."

Substancje smakowe ( zawiera goździki oraz miętę).

"Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne. Olej goździkowy zastosowany do wnęki zepsutego zęba łagodzi jego ból."

Tutaj więcej na temat goździków: klik

Miętę natomiast bardzo często znajdziemy w paście do zębów, ma właściwości odświeżające oraz przeciwgrzybiczne.

Xanthan Gum- "Guma ksantanowa. Polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji bakteryjnej. Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Po fermentacji powstaje substancja koloidalna zbudowana z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu ksantan jest suszony i mielony. Guma ksantanowa tworzy roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych-mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarówno ogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie. Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest ona szczególnie przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowych roztworów. W kosmetykach stosuje się od 0.1 do 10% w zależności od wymaganej konsystencji. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie w temperaturze pokojowej. Pozwala otrzymać przejrzyste żele wodne. Guma ksantanowa w wodzie pęcznieje, tworzy z nią kleiste roztwory, o dużej lepkości. Posiada spore właściwości wiążące. W żołądku ksantan pęcznieje, dając uczucie pełności żołądka, co zmniejsza poczucie głodu. Ksantan utrudnia wchłanianie cholesterolu. Pęczniejąc ułatwia pasaż treści pokarmowej, regulując wypróżnienia.
Ksantan nie tworzy żelu, ale w połączeniu z mączką chleba świętojańskiego wytwarza elastyczny żel.
Guma ksantanowa jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Dodany do tabletek, pełni rolę substancji wiążącej i zapewniającej stopniowy rozpad tabletki oraz powolne uwalnianie składników czynnych. W produktach spożywczych pełni rolę zagęstnika, np. w jogurtach. W przemyśle kosmetycznym jest stabilizatorem emulsji. Zwiększa lepkość preparatów, np. w pastach do zębów.
Istnieje wiele suplementów i leków zawierających ksantan, zalecanych w terapii otyłości i zaburzeń defekacji.
W żywności ksantan ma symbol E 415. Dodawany jest do napojów, soków, sosów, produktów mlecznych, zup w proszku, kremów, deserów, lodów i in."

Sodium Silicate- "nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu krzemowego. Krzemian sodu jest otrzymywany poprzez stopienie dwutlenku krzemu (krzemionki) z węglanem lub wodorotlenkiem sodu. Roztwór nasycony krzemianu sodu nazywany zwyczajowo szkłem wodnym, stosowany jest do przeciwogniowej impregnacji drewna."

Methyl Paraben- "Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Parabeny różnią się między sobą właściwościami grzybobójczymi, bakteriobójczymi oraz rozpuszczalnością. Substancja konserwująca pochodzenia chemicznego, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Stosowanie tych substancji w pojedynczym produkcie ogranicza się zazwyczaj do niewielkiej dawki.
Stosowanie parabenów może spowodować uwrażliwienie skóry na działanie czynników zewnętrznych. Należą one do najczęściej uczulających substancji. Większą wrażliwość na ich działanie wykazują kobiety niż mężczyźni. Odczyn alergiczny może być szczególnie silny na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych i objawia się zaczerwienieniem, pokrzywką, wypryskami i towarzyszącemu tym podrażnieniom świądem. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów. Parabeny znajdują się na liście konserwantów dozwolonych do stosowania w kosmetykach zawartej w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 r."

Sodium Saccharin- "Sacharynian sodu jest jednym z dodatków do żywności E i znajduje się w wielu produktach spożywczych. W technologii żywności kryje się on pod symbolem E954 II. Jest to sól sodowa sacharyny o wzorze C7H4NNaO3S·H2O. W przemyśle spożywczym pełni ona rolę substancji słodzącej.
Sacharynian sodu jest związkiem chemicznym, który ma postać białego proszku o strukturze krystalicznej. Nie posiada on charakterystycznego zapachu. Czasami wydaje się jedynie, że ma on mdły aromat. Jego cechą charakterystyczną jest natomiast duża słodycz. Sacharynian sodu jest bowiem bardzo słodki, od 300 do 500 razy słodszy od cukru. Poza tym nie jest on wysoko stabilnym pod względem działania na niego wysokich temperatur. Mało stabilna woda krystalizacyjna może wywoływać zbrylanie. Takie działanie może wywołać spadek stopnia słodkości. Sacharynian sodu jest związkiem, który bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Natomiast w etanolu jest związkiem trudno rozpuszczającym się.
W kosmetyce jest stosowany w produktach do ust a także w pastach do zębów, w których poprawia i właściwości smakowe i maskuje smak innych składników."

Propyl Paraben - "Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Parabeny różnią się między sobą właściwościami grzybobójczymi, bakteriobójczymi oraz rozpuszczalnością. Substancja konserwująca pochodzenia chemicznego, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Stosowanie tych substancji w pojedynczym produkcie ogranicza się zazwyczaj do niewielkiej dawki.
Stosowanie parabenów może spowodować uwrażliwienie skóry na działanie czynników zewnętrznych. Należą one do najczęściej uczulających substancji. Większą wrażliwość na ich działanie wykazują kobiety niż mężczyźni. Odczyn alergiczny może być szczególnie silny na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych i objawia się zaczerwienieniem, pokrzywką, wypryskami i towarzyszącemu tym podrażnieniom świądem. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4% w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów. Parabeny znajdują się na liście konserwantów dozwolonych do stosowania w kosmetykach zawartej w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 r."

Eugenol- "organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest 4-allilową pochodną gwajakolu. Utleniając eugenol można otrzymać wanilinę, co jest jedną z podstawowych metod jej otrzymywania w przemyśle.

Eugenol jest związkiem zapachowym, będącym podstawowym składnikiem olejku z goździków (72–90%). Występuje też w cynamonie. Jest to bezbarwna, oleista ciecz o przyjemnym ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Posiada także właściwości antyseptyczne (odkażające) i znieczulające, dzięki czemu jest wykorzystywany w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w mieszaninie z tlenkiem cynku jako cement dentystyczny. Jest także stosowany jako plastyfikator niektórych tworzyw sztucznych.

Eugenol ma działanie pobudzające i jest szkodliwy. W teście Draizego u królika wywołuje silne podrażnienie skóry. Jego spożycie może spowodować konwulsje, utratę przytomności, drżączkę i palpitację serca, a także uszkodzenie wątroby. Stężenia stosowane w dentystyce i przemyśle perfumeryjnym są wielokrotnie niższe od jego progu toksyczności."


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_wapnia, http://pl.wikipedia.org/wiki/Sorbitol, http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/hydrated_silica,670/, http://arsenicmakeup.blogspot.com/p/baza-inci.html, http://pl.wikipedia.org/wiki/Eugenol, http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemian_sodu, http://ziolalecznicze.info/Piper-nigrum-Pieprz-czarny.html, http://imbir.org.pl/, http://www.iloveindia.com, http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdziki



Moje odczucia w czasie i po testowaniu:

Gdy nałożyłam pastę na szczoteczkę i w czasie mycia zębów poczułam zapach, który kojarzy mi się z pastą rozgrzewającą plecki, którą używa moja babcia. Pasta jest w kolorze rudym, ale nie musimy się obawiać, nie brudzi zębów, nic złego nam się nie przydarzy w czasie mycia, wszystko da się ładnie wypłukać. Smak jak po wizycie u dentysty, wyczuwalne są goździki, jednak nie czuję miętowego smaku. Pasta dobrze myje i ładnie się pieni. Zaraz po umyciu zębów czuję ostry smak w ustach, który dla mnie nie jest męczący, poza tym mija. Pozostaje tylko uczucie świeżości i super czystych zębów. Mam wrażenie ze moje zęby nie są tylko super czyste, ale także wybielone, co bardzo mi się podoba. Wczesniej miałam problem z krwawieniem zębów, od jakiegoś czasu zauważyłam dużą poprawę.

Co do minusów skład pasty jednak nie powala, znajdziemy tutaj całkiem sporo chemii, jednak cieszą ekstrakty z roślin, które są na prawdę wyczuwalne, przynajmniej w smaku.

Ta pasta tak mnie zainteresowała ze mam ochotę przetestować inne pasty firmy Dabur.

Pomimo minusów pastę jak najbardziej polecam.

Moja ocena: 4/5

6 komentarzy:

  1. Gdyby ta pasta nie miała parabenów to na pewno bym ją kupiła, nie dość, że na zewnątrz dużo parabenów w kosmetykach to jeszcze w paście do zębów gdzie bez problemu można przez przypadek chociażby połknąć... i parabeny nawet w żołądeczku:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek do zębów ma duzo lepszy skład podobno, nie macałam, ale słyszałam.

      Usuń
  2. Ciekawa ta pasta, jeszcze nie miałam żadnej z tej marki. Używam Sensodyne dla wrażliwych zębów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka rozbudowana recenzja, łał, jestem pod wrażeniem :) Mnie przeraża trochę kolor tej pasty - marki nie znam, nawet mi się o uszy nie obiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam,że Dabur ma pasty do zębów

    OdpowiedzUsuń
  5. interesująca pasta, też bym przetestowała bo udzą mnie te dostępne w drogeriach

    OdpowiedzUsuń

Welcome in my world..